Vitamine B2

Voedingsbronnen van vitamine B2

Vitamine B2, ook wel bekend als riboflavine, is een essentiële voedingsstof die nodig is voor verschillende belangrijke functies in het lichaam. Het is een van de acht B-vitaminen en is oplosbaar in water. Dit betekent dat het niet wordt opgeslagen in het lichaam en dat het regelmatig moet worden geconsumeerd via de voeding of supplementen.

De functies van vitamine B2

Vitamine B2 heeft verschillende belangrijke functies in het lichaam, waaronder:

 1. Energieproductie: Vitamine B2 is betrokken bij de energieproductie in het lichaam. Het helpt bij de omzetting van voedsel in energie en ondersteunt de normale werking van de mitochondriën, de energiecentrales van de cellen.
 2. Antioxidantbescherming: Vitamine B2 werkt als een antioxidant en helpt het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten.
 3. Ondersteuning van het zenuwstelsel: Vitamine B2 is nodig voor de normale werking van het zenuwstelsel. Het kan helpen bij het verminderen van stress en angst, en kan ook helpen bij de behandeling van bepaalde neurologische aandoeningen.
 4. Ondersteuning van de huid en de ogen: Vitamine B2 is belangrijk voor de gezondheid van de huid en de ogen. Het kan helpen bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen, zoals acne en eczeem, en kan ook helpen bij het voorkomen van cataracten en andere oogproblemen.

Voedingsbronnen van vitamine B2

Vitamine B2 komt voor in veel voedingsmiddelen, waaronder:

 1. Zuivelproducten: Zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas, zijn goede bronnen van vitamine B2.
 2. Vlees en gevogelte: Vlees en gevogelte, zoals rundvlees, kip en varkensvlees, zijn ook goede bronnen van vitamine B2.
 3. Vis: Vis, zoals zalm en tonijn, bevat ook vitamine B2.
 4. Groenten: Groenten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli, zijn goede bronnen van vitamine B2.
 5. Granen en graanproducten: Granen en graanproducten, zoals volkorenbrood, havermout en bruine rijst, bevatten ook vitamine B2.

Tekort aan vitamine B2

Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Symptomen van een vitamine B2-tekort kunnen zijn:

 1. Huidproblemen: Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot huidproblemen, zoals een droge en schilferige huid, scheurtjes in de mondhoeken en ontstekingen van de tong en lippen.
 2. Oogproblemen: Een tekort aan vitamine B2 kan ook leiden tot oogproblemen, zoals gevoeligheid voor licht, wazig zicht en cataracten.
 3. Mond- en keelproblemen: Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot mond- en keelproblemen, zoals een pijnlijke en gezwollen keel, ontstekingen van de mondhoeken en een ontstoken tong.
 4. Vermoeidheid: Vitamine B2 speelt een belangrijke rol in de energieproductie in het lichaam. Een tekort aan vitamine B2 kan leiden tot vermoeidheid en zwakte.
 5. Het is echter zeldzaam dat mensen in ontwikkelde landen een tekort aan vitamine B2 hebben, omdat het in veel voedingsmiddelen voorkomt en ook kan worden ingenomen als supplement. Mensen met een verhoogd risico op een vitamine B2-tekort zijn onder meer veganisten en vegetariërs, mensen die weinig zuivelproducten eten, mensen met een slechte opname van voedingsstoffen, mensen met een chronische ziekte en ouderen.
 6. Overdosering van vitamine B2
 7. Omdat vitamine B2 oplosbaar is in water, wordt het overtollige deel uitgescheiden via de urine en is een overdosis zeer zeldzaam. Er zijn geen bekende schadelijke effecten van een hoge inname van vitamine B2 via de voeding of supplementen.

Vitamine B2 is een essentiële voedingsstof die nodig is voor verschillende belangrijke functies in het lichaam, waaronder energieproductie, antioxidantbescherming, ondersteuning van het zenuwstelsel en ondersteuning van de huid en ogen. Het komt voor in veel voedingsmiddelen, waaronder zuivelproducten, vlees, vis, groenten en granen, en tekorten zijn zeldzaam in ontwikkelde landen. Mensen die een verhoogd risico lopen op een vitamine B2-tekort, kunnen overwegen om voedingssupplementen te nemen. Het is echter altijd het beste om de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine B2 via de voeding te krijgen. Raadpleeg altijd een arts voordat u begint met het nemen van voedingssupplementen.

Waar zit vitamine B2 in?

Het is belangrijk om voldoende vitamine B2 in te nemen omdat het nodig is voor het produceren van energie, het ondersteunen van de groei en ontwikkeling van het lichaam, en het behoud van een gezonde huid en ogen. Het is belangrijk om te onthouden dat vitamine B2 gevoelig is voor hitte en licht, dus het kan afbreken tijdens het koken en bij langdurige blootstelling aan licht. Om de hoeveelheid vitamine B2 in voedingsmiddelen te behouden, is het het beste om ze kort te koken of te stomen en ze te bewaren op een donkere en koele plaats.

 1. Melk
 2. Yoghurt
 3. Eieren
 4. Varkensvlees
 5. Kip
 6. Lever
 7. Zalm
 8. Tonijn
 9. Makreel
 10. Amandelen
 11. Pinda’s
 12. Champignons
 13. Spinazie
 14. Broccoli
 15. Asperges
 16. Avocado’s
 17. Quinoa
 18. Volkorenbrood
 19. Ontbijtgranen verrijkt met vitamine B2
 20. Eiwitpoeder supplementen
 21. Cheddar kaas
 22. Parmezaanse kaas
 23. Zwitserse kaas
 24. Cottage cheese
 25. Ricotta kaas
 26. Brie kaas
 27. Camembert kaas
 28. Feta kaas
 29. Gouda kaas
 30. Edam kaas
 31. Mozzarella kaas
 32. Gekookte sperziebonen
 33. Gekookte doperwten
 34. Gekookte linzen
 35. Gekookte bruine bonen
 36. Gekookte witte bonen
 37. Gekookte kikkererwten
 38. Gekookte sojabonen
 39. Zoete aardappelen
 40. Aardappelen
 41. Wortelen
 42. Tomaten
 43. Paprika
 44. Ui
 45. Knoflook
 46. Taugé
 47. Zeewier
 48. Tahin (sesampasta)
 49. Zonnebloempitten
 50. Sesamzaad
 51. Amandelmelk
 52. Havermout
 53. Volkoren pasta
 54. Volkoren rijst
 55. Quinoameel
 56. Speltmeel
 57. Haverzemelen
 58. Zilvervliesrijst
 59. Boekweit
 60. Gerst
 61. Rogge
 62. Bulgur
 63. Tarwekiemen
 64. Sojamelk
 65. Tempeh
 66. Tofu
 67. Cashewnoten
 68. Walnoten
 69. Pistachenoten
 70. Zalmforel
 71. Forel
 72. Heilbot
 73. Koolvis
 74. Rundvlees
 75. Lamsvlees
 76. Kalkoen
 77. Kalkoenvleeswaren
 78. Kippenlever
 79. Varkenslever
 80. Runderlever
 81. Kalfsvlees
 82. Kippenvlees
 83. Kippenborst
 84. Kippenvleugels
 85. Kippenpoten
 86. Kippendijen
 87. Kippenbouillon
 88. Kippensoep
 89. Kippenbouillon poeder
 90. Kalkoenborst
 91. Kalkoenpoten
 92. Kalkoen gehakt
 93. Oesters
 94. Mosselen
 95. Krab
 96. Kreeft
 97. Garnalen
 98. Tonijn in blik
 99. Sardines in blik
 100. Zalm in blik

Meer weten over welke vitamines heb ik nodig, zoals bijvoorbeeld vitamine B1, lees dan onze nuttige informatie.