Waar Zitten B Vitamines In? Uw Gids Voor Voedingsstoffen

waar zitten b vitamines in

B-vitamines zijn essentiële voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen in de stofwisseling, het zenuwstelsel en de energieproductie van ons lichaam. Deze vitamines zijn wateroplosbaar, wat betekent dat ze niet worden opgeslagen in het lichaam en dagelijks moeten worden ingenomen via onze voeding of supplementen.

Maar waar zitten b vitamines eigenlijk in? In deze gids ontdek je de bronnen van de acht verschillende b vitamines en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende binnenkrijgt aan deze vitamines om een gezonde levensstijl te behouden.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan b vitamines en die je kunt opnemen in je dieet. Denk hierbij aan volkoren granen, eieren, bladgroenten, noten en zaden, vlees en vis en zuivelproducten.

Leer waar b vitamines in zitten en voeg deze belangrijke voedingsstoffen toe aan je dagelijkse dieet om je gezondheid te bevorderen.

Belangrijkste leerpunten:

 • B-vitamines zijn essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam
 • Ze zijn wateroplosbaar en moeten dagelijks via voeding of supplementen worden ingenomen
 • Voedingsmiddelen zoals volkoren granen, eieren, bladgroenten, noten en zaden, vlees en vis en zuivelproducten zijn rijk aan b vitamines
 • Door het opnemen van deze voedingsmiddelen in je dieet kun je voldoende b vitamines binnenkrijgen om een gezonde levensstijl te behouden
 • Zorg ervoor dat je een gevarieerd dieet hebt om alle acht b vitamines binnen te krijgen die essentieel zijn voor je lichaam

Wat zijn B-vitamines en waarom zijn ze belangrijk?

Voordat we ingaan op de voedingsbronnen van b vitamines, is het belangrijk om te weten wat deze vitamines precies zijn en waarom ze essentieel zijn voor je lichaam. B-vitamines zijn een groep van acht verschillende vitamines, waaronder B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 en B12. Elke B-vitamine heeft een specifieke functie in het lichaam, maar over het algemeen spelen ze een cruciale rol bij het omzetten van voedsel in energie, ondersteunen ze een gezond zenuwstelsel en hebben ze tal van andere belangrijke functies.

B-vitamines zijn in water oplosbaar, wat betekent dat ze niet in het lichaam worden opgeslagen en regelmatig moeten worden aangevuld via voeding of supplementen. Hoewel elk B-vitamine unieke eigenschappen heeft, werken ze ook samen om vele lichaamsfuncties te ondersteunen.

B-vitamines voedingsbronnen

B-vitamines zijn te vinden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, waaronder:

 • Melk, yoghurt en kaas
 • Vlees, vis en gevogelte
 • Volle granen zoals bruine rijst, quinoa en haver
 • Bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
 • Peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten

Hoewel het mogelijk is om voldoende B-vitamines binnen te krijgen via een evenwichtig dieet, zijn er bepaalde groepen mensen die mogelijk een verhoogde behoefte hebben aan B-vitamines, zoals zwangere vrouwen en ouderen. In deze gevallen kan het nodig zijn om supplementen te nemen om voldoende B-vitamines binnen te krijgen.

B1 (Thiamine) – B-vitamines in welke voedingsmiddelen?

B1, ook wel thiamine genoemd, is een essentiële B-vitamine die helpt bij het omzetten van voedsel in energie en een gezond zenuwstelsel ondersteunt.

Welke voedingsmiddelen zitten boordevol B1? Hier is een lijst:

Voedingsmiddel Hoeveelheid B1 per portie
Volkoren graanproducten (bruine rijst, volkoren pasta, volkoren brood) 0,1-0,3 mg
Varkensvlees, rundvlees, kip, vis 0,1-0,3 mg
Peulvruchten (linzen, bonen) 0,1-0,2 mg
Noten en zaden (pinda’s, zonnebloempitten) 0,1-0,2 mg
Groenten (spinazie, asperges) 0,1-0,2 mg

Zoals je kunt zien, zijn er tal van opties om je B1-inname te verhogen. Probeer een gevarieerd dieet te eten dat rijk is aan deze belangrijke vitamine.

B2 (Riboflavine) – B vitamines voedingstabel

B2, ook wel riboflavine genoemd, is een belangrijke b vitamine. Het speelt een sleutelrol in het omzetten van voedsel in energie en het behoud van een gezonde huid en ogen. Het is ook nodig voor de vorming van rode bloedcellen.

Hieronder vindt u een handige voedingstabel met voedingsmiddelen die rijk zijn aan B2:

Voedingsmiddelen Hoeveelheid B2 per portie
Lever (gekookt) 4,5 mg
Amandelen 0,8 mg
Volle melk (1 kopje) 0,5 mg
Zalm (gekookt) 0,5 mg
Eieren (gekookt) 0,5 mg

Zoals u kunt zien, zijn er veel verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan B2. Als u zorgt voor een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet met deze voedingsmiddelen, kunt u ervoor zorgen dat u voldoende B2 binnenkrijgt.

B3 (Niacine) – Voeding met B3 vitamine

B3, ook bekend als niacine, is een essentiële B-vitamine die een cruciale rol speelt bij het metabolisme en de energieproductie in het lichaam. Het is ook belangrijk voor een gezonde huid, de werking van het zenuwstelsel en het cholesterolgehalte.

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan B3-vitamines, waaronder:

Voedingsmiddel B3-gehalte (mg) per 100g
Kalkoenfilet 8,9
Vis (zoals tonijn, zalm en makreel) 8-12
Kipfilet 7,3
Paddenstoelen (zoals champignons en portobello’s) 4,4-5,6
Pinda’s 4,1

Hoewel B3 in veel verschillende voedingsmiddelen voorkomt, kan een tekort aan deze vitamine optreden bij mensen die een slecht dieet hebben, alcoholisten en mensen met bepaalde medische aandoeningen. Het is belangrijk om voldoende B3 binnen te krijgen via voeding of supplementen om gezondheidsproblemen te voorkomen.

voeding met b vitamines

Tip: Combineer voedingsmiddelen die rijk zijn aan B3 met andere B-vitamines om de opname te verbeteren. Een goede voedingsbron voor meerdere B-vitamines is bijvoorbeeld volkoren granen.

 • Andere voedingsmiddelen die een goede bron van B3 zijn, zijn onder meer:
  • Lever
  • Aardappelen
  • Paprika
  • Avocado
  • Tomaten
 • Voedingsmiddelen die zijn verrijkt met B3, zoals ontbijtgranen en brood, zijn ook een goede bron van deze vitamine.

Zorg ervoor dat je een gevarieerd dieet hebt dat rijk is aan B-vitamines, inclusief B3, om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt om gezond te blijven.

B5 (Pantotheenzuur)- B vitamines voedingsbronnen

B5, ook wel bekend als pantotheenzuur, is een belangrijke b vitamine die betrokken is bij verschillende processen in het lichaam. Zo speelt het een rol in de energieproductie en is het belangrijk voor de vorming van hormonen en neurotransmitters.

De beste manier om voldoende B5 binnen te krijgen, is door gevarieerd te eten en te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamine. Hieronder vind je een lijst van voedingsbronnen die rijk zijn aan B5:

Voedingsmiddelen B5 gehalte per 100 gram
Avocado 1,75 mg
Paddestoelen 1,3 mg
Kip 1,15 mg
Volkoren producten 1,1 mg
Zalm 1 mg
Yoghurt 0,96 mg
Eieren 0,9 mg

Door deze voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet, kun je ervoor zorgen dat je voldoende B5 binnenkrijgt. Een tekort aan B5 is zeldzaam, maar kan leiden tot vermoeidheid, depressie en problemen met de huid en het haar.

B6 (Pyridoxine) – B vitamines rijke voeding

B6, ook wel pyridoxine genoemd, is een belangrijke vitamine voor het functioneren van het zenuwstelsel en de stofwisseling. Het is daarom belangrijk om voldoende B6-rijk voedsel in je dieet op te nemen.

Sommige van de beste voedingsbronnen van B6 zijn:

Voedingsmiddelen met B6 Hoeveelheid B6 per portie
Zalm 0,5-1,0 mg per 100 gram
Kip 0,5-0,9 mg per 100 gram
Kikkererwten 0,3-0,6 mg per 100 gram
Bananen 0,4-0,5 mg per 100 gram
Amandelen 0,2-0,3 mg per 100 gram

Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende voedingsmiddelen die een goede bron zijn van B6. Het toevoegen van deze voedingsmiddelen aan je dieet kan helpen om voldoende B6 binnen te krijgen en je gezondheid te bevorderen.

b-vitamines-rijke-voeding

B9 (Foliumzuur) – Voeding met B9 vitamine

B9, ook bekend als foliumzuur, is een essentiële vitamine voor het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen en het zenuwstelsel. Daarnaast hebben verschillende studies aangetoond dat de vitamine kan helpen bij het voorkomen van aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggetje bij baby’s.

Hoewel foliumzuur in veel voedingsmiddelen voorkomt, is het soms lastig om voldoende binnen te krijgen via de voeding. Dit geldt met name voor zwangere vrouwen, die vaak extra foliumzuur nodig hebben.

Als je ervoor wilt zorgen dat je voldoende foliumzuur binnenkrijgt, zijn er verschillende voedingsmiddelen die je kunt toevoegen aan je dieet:

Voedingsmiddel Hoeveelheid foliumzuur per 100 gram
Spinazie 194 mcg
Avocado 81 mcg
Wortelen 19 mcg
Asperges 149 mcg
Peulvruchten 65 mcg
Broccoli 63 mcg

Naast deze voedingsmiddelen zijn er ook ontbijtgranen en granenproducten verrijkt met foliumzuur. Kijk op de verpakking om te zien of dit het geval is.

Het is belangrijk om voldoende foliumzuur binnen te krijgen, maar te veel kan ook nadelige effecten hebben. Het wordt aanbevolen om niet meer dan 1000 mcg per dag te nemen, tenzij voorgeschreven door een arts.

B12 (Cobalamine) – B vitamines in welke voedingsmiddelen?

B12, ook wel cobalamine genoemd, is een belangrijke vitamine die van nature alleen voorkomt in dierlijke producten. Voor vegetariërs en veganisten is het daarom belangrijk om alternatieve bronnen te vinden voor deze vitamine. Hieronder vind je een lijst van voedingsmiddelen die rijk zijn aan B12:

 • Rundvlees
 • Kip
 • Vis (met name zalm, tonijn en forel)
 • Melk en melkproducten
 • Eieren
 • Verrijkte ontbijtgranen

Daarnaast kan B12 ook worden gevonden in supplementen en verrijkte voedingsmiddelen, zoals sojamelk en plantaardige vleesvervangers. Het is echter belangrijk om de inname van B12 te blijven monitoren en met een gezondheidsprofessional te bespreken, met name voor mensen die een plantaardig dieet volgen.

Voedingstabel voor B12

Hieronder zie je een overzicht van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B12 voor verschillende leeftijdsgroepen:

Leeftijd Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B12
Kinderen 1-3 jaar 0,7 mcg
Kinderen 4-8 jaar 1,2 mcg
Kinderen 9-13 jaar 1,8 mcg
Volwassenen 2,8 mcg
Zwangere vrouwen 2,8 mcg
Borstvoedende vrouwen 2,8 mcg

Onthoud dat deze getallen alleen richtlijnen zijn en dat de exacte behoefte aan B12 kan variëren afhankelijk van individuele factoren. Bespreek je dieet en supplementgebruik met een gezondheidsprofessional voor advies op maat.

FAQ

Waar zitten B-vitamines in?

B-vitamines zijn te vinden in verschillende voedingsmiddelen. Hier zijn enkele bronnen van B-vitamines:

Wat zijn B-vitamines en waarom zijn ze belangrijk?

B-vitamines zijn een groep essentiële voedingsstoffen die een cruciale rol spelen bij het omzetten van voedsel in energie, het ondersteunen van een gezond zenuwstelsel en het bevorderen van andere belangrijke functies in het lichaam.

Welke voedingsmiddelen bevatten B1 (Thiamine)?

B1, ook bekend als thiamine, is te vinden in voedingsmiddelen zoals volkoren granen, peulvruchten, noten, zaden en varkensvlees.

Wat zijn goede bronnen van B2 (Riboflavine)?

B2, ook wel riboflavine genoemd, is aanwezig in voedingsmiddelen zoals melk en zuivelproducten, vlees, vis, eieren, volkoren producten en groene bladgroenten.

Welke voedingsmiddelen bevatten B3 (Niacine)?

B3, ook bekend als niacine, is te vinden in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, volkoren granen, noten, zaden, peulvruchten en groene bladgroenten.

Wat zijn goede voedingsbronnen van B5 (Pantotheenzuur)?

B5, ook wel pantotheenzuur genoemd, komt voor in voedingsmiddelen zoals vlees, eieren, volkoren granen, paddenstoelen, avocado’s en broccoli.

Welke voedingsmiddelen bevatten B6 (Pyridoxine)?

B6, ook bekend als pyridoxine, is aanwezig in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, volkoren granen, bananen, aardappelen, noten en zaden.

Wat zijn goede bronnen van B9 (Foliumzuur)?

B9, ook bekend als foliumzuur, is te vinden in voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, peulvruchten, citrusvruchten, avocado’s en volkoren granen.

Welke voedingsmiddelen bevatten B12 (Cobalamine)?

B12, ook wel cobalamine genoemd, is aanwezig in voedingsmiddelen zoals vlees, vis, gevogelte, zuivelproducten, eieren en verrijkte plantaardige melkproducten.