Waarom zijn ijzer supplementen belangrijk?

Hoeveel supplementen mag je nemen? Overleg dit met je diëtiste of huisarts voordat je met ijzer supplementen begint. Zodat je op een veilige en effectieve manier je ijzerniveaus kunt optimaliseren. En daarnaast van de voordelen van een energieke gezondheid geniet.

IJzer supplementen: alles wat je moet weten voor een energieke gezondheid

IJzer is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in het transporteren van zuurstof door je lichaam. Het helpt bij de productie van rode bloedcellen en ondersteunt je immuunsysteem. Een tekort aan ijzer kan leiden tot vermoeidheid, zwakte, bleke huid en andere symptomen die je dagelijkse leven beïnvloeden. IJzer supplementen zijn ontwikkeld om mensen te helpen die niet genoeg ijzer uit hun dieet halen of die lijden aan bloedarmoede door ijzertekort.

Verschillende soorten ijzer supplementen

Er zijn verschillende soorten ijzer supplementen op de markt, waaronder ferro-ijzer (ijzer(II)verbindingen) en ferri-ijzer (ijzer(III)verbindingen). Ferro-ijzer supplementen, zoals ferrofumaraat, ferrosulfaat en ferrogluconaat, zijn over het algemeen beter opneembaar door het lichaam. Ferri-ijzer supplementen, zoals ferrifumaraat en ferrisulfaat, zijn minder biologisch beschikbaar, maar kunnen in sommige gevallen minder bijwerkingen veroorzaken.

Bij het kiezen van ijzer supplementen is het belangrijk om rekening te houden met je individuele behoeften en om te overleggen met een diëtiste of huisarts die je kan begeleiden bij het maken van de beste keuze voor jou.

Gezondheidsvoordelen ijzer supplementen

IJzer supplementen kunnen verschillende gezondheidsvoordelen bieden, zoals:

 • Vermindering van vermoeidheid en zwakte: IJzertekort kan vermoeidheid en zwakte veroorzaken. Door ijzer supplementen te nemen, kun je je energieniveaus verbeteren en je algehele welzijn verhogen.
 • Verbetering van cognitieve functies: IJzer speelt een belangrijke rol in de hersenfunctie. IJzer supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van concentratie, geheugen en leervermogen.
 • Versterking van het immuunsysteem: IJzer is belangrijk voor een gezond immuunsysteem. IJzer supplementen kunnen bijdragen aan een betere weerstand tegen infecties en ziekten.
  .

Bijwerkingen ijzer supplementen

Hoewel ijzer supplementen over het algemeen veilig zijn, kunnen ze bijwerkingen veroorzaken, vooral als je meer inneemt dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn maagklachten, misselijkheid, diarree, constipatie en zwarte ontlasting. In zeldzame gevallen kan een overdosis ijzer leiden tot orgaanschade, coma en zelfs de dood. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en te overleggen met een zorgverlener voordat je met ijzer supplementen begint.

Hoe kies je het beste ijzer supplement?

Bij het kiezen van het beste ijzer supplement voor jouw behoeften, zijn er enkele factoren waarmee je rekening moet houden:

 • Vorm: Zoals eerder vermeld, zijn ferro-ijzer supplementen beter opneembaar, terwijl ferri-ijzer supplementen minder biologisch beschikbaar zijn maar mogelijk minder bijwerkingen veroorzaken. Overleg met een zorgverlener om te bepalen welke vorm het beste bij jouw behoeften past.
 • Dosering: IJzer supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende doseringen. Volg de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en overleg met een zorgverlener om te bepalen welke dosering geschikt is voor jou.
 • Combinatie met andere voedingsstoffen: IJzer wordt beter opgenomen in combinatie met vitamine C. Sommige ijzer supplementen bevatten al vitamine C, of je kunt een apart vitamine C-supplement nemen. Vermijd het innemen van ijzer supplementen met calciumsupplementen of antacida, omdat deze de opname van ijzer kunnen verminderen.
ijzer supplementen en peulvruchten

Natuurlijke voedingsbronnen van ijzer

Naast ijzer supplementen kun je ook je ijzerinname verhogen door ijzerrijke voedingsmiddelen aan je dieet toe te voegen. IJzer uit voeding komt in twee vormen voor: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer wordt beter opgenomen door het lichaam en is voornamelijk te vinden in dierlijke producten, terwijl non-heemijzer aanwezig is in plantaardige bronnen en minder efficiënt wordt opgenomen.

Enkele ijzerrijke voedingsmiddelen uit zowel dierlijke als plantaardige bronnen zijn:

 • Vlees en gevogelte: Rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, en orgaanvlees, zoals lever, zijn uitstekende bronnen van heemijzer. Kip en kalkoen bevatten ook ijzer, maar in mindere mate.
 • Vis en zeevruchten: Schaal- en schelpdieren, zoals oesters, mosselen en garnalen, zijn rijk aan ijzer. Vette vissoorten, zoals tonijn en zalm, bevatten ook ijzer.
 • Peulvruchten: Bonen, linzen, kikkererwten en sojabonen zijn goede bronnen van non-heemijzer.
 • Groenten: Groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en snijbiet bevatten aanzienlijke hoeveelheden ijzer. Andere groenten, zoals broccoli en sperziebonen, bevatten ook ijzer.
 • Volkoren granen en zaden: Quinoa, bruine rijst, haver en gerst zijn rijk aan ijzer, net als zaden zoals chiazaad, lijnzaad en pompoenpitten.
 • Gedroogd fruit en noten: Rozijnen, abrikozen en vijgen zijn goede bronnen van ijzer, evenals noten zoals amandelen en cashewnoten.
  .

Om de opname van non-heemijzer uit plantaardige bronnen te verbeteren, is het aan te raden om deze voedingsmiddelen te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusvruchten, paprika’s en aardbeien.

IJzer voor een energieke gezondheid

IJzer supplementen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op je dieet, vooral als je een tekort aan ijzer hebt of risico loopt op bloedarmoede door ijzertekort. Door de verschillende soorten, gezondheidsvoordelen en bijwerkingen van ijzer supplementen te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing nemen over welk supplement het beste bij jouw behoeften past. 

Hoeveel supplementen mag je nemen? Overleg dit met je diëtiste of huisarts voordat je met ijzer supplementen begint. Zodat je op een veilige en effectieve manier je ijzerniveaus kunt optimaliseren. En daarnaast van de voordelen van een energieke gezondheid geniet.